Kromě podpory veřejných orgánů, nevládních organizací, univerzit a institutů pomáhá program LIFE také podnikům uvádět na trh jejich ekologické výrobky, technologie, služby a postupy. Tyto takzvané close-to-market projekty uvádějí na trh inovativní, demonstrativní řešení, která mají jasný přínos pro životní prostředí nebo klima. Příkladem může být nakládání s odpady, oběhové hospodářství, účinné využívání zdrojů nebo zmírňování změny klimatu. Tyto projekty mají také vysokou úroveň technické a obchodní připravenosti. To znamená, že řešení by mohla být zavedena v podmínkách blízkých trhu (v průmyslovém nebo komerčním měřítku) v průběhu projektu nebo krátce po jeho ukončení.
Jak LIFE pomáhá projektům, které se blíží uvedení na trh
Program LIFE má zásadní význam pro podporu ekologických inovací a řešení čistých technologií v celé Evropě. Kromě spolufinancování každého projektu pomáhá finanční nástroj LIFE s komercializací inovativních řešení a usnadňuje jejich vstup na trh. Specializovaný tým s rozsáhlými obchodními a finančními zkušenostmi je připraven podpořit projekty, které se blíží uvedení na trh, prostřednictvím různých služeb, jako jsou např: poradenství při tvorbě podnikatelského plánu, podnikatelský koučink – strategie projektu a založení podniku s důrazem na komerční rozvoj projektu a jeho udržitelnost po skončení financování z programu LIFE, poradenství při prezentaci – školení o tom, jak komunikovat s potenciálními investory, spojení s odborníky – např. propojení projektů s odborníky na práva duševního vlastnictví (IPR), externí dluhové financování – identifikace možností dluhového financování (úvěry, záruky) a finančních institucí.
Příklad takového projektu
Jeden z projektů LIFE zkoumal přeměnu pivovarského odpadu na vysoce hodnotné přísady pro použití v nápojovém, výživovém a kosmetickém odvětví. Odvětví piva má totiž problém. Nevyužívá efektivně jeden ze svých nejdůležitějších vedlejších produktů-použité pivovarské kvasnice neboli BSY. Přestože je BSY plný bílkovin a živin, snadno se kazí. Proto se obvykle prodává zemědělcům pouze jako vlhké krmivo pro zvířata nebo se likviduje jako odpad. Vzhledem k tomu, že se Evropa potýká s nedostatkem bílkovin a zároveň se stále častěji ozývají hlasy, že je třeba zlepšit efektivitu využívání zdrojů, je naléhavě nutné s tímto slibným vedlejším produktem více pracovat.
Proto vznikl LIFE YEAS-projekt, na kterém se podílí BDI Biotechnology, pivní gigant AB InBev a farmaceutická společnost VLPbio, který chce vytvořit udržitelnější proces vaření piva a zároveň zvýšit účinnost zdrojů. Pro dosažení tohoto cíle společnost BDI Biotechnology nejprve vyrobila a poté laboratorně zpracovala BSY, aby získala suroviny s vysokou přidanou hodnotou. Mezi ně patřil kvasničný extrakt na míru (CYE) a stěna kvasničných buněk (YCW). Společnost poté ve svých prostorách ve Španělsku zřídila minipivovar, aby vyhodnotila účinnost opětovného využití těchto surovin v pivovarském procesu.
Protože laboratorní výsledky byly slibné, společnosti VLPbio a AB InBev postoupily na další úroveň a provedly vlastní testy ve svých větších výrobních závodech. Společnost AB InBev zjistila, že použití kvasničného extraktu a buněčné stěny kvasinek ve varném procesu zvýšilo rychlost kvašení piva. Společnost VLPbio mezitím oznámila, že přizpůsobený kvasničný extrakt použitý jako zdroj dusíku při farmaceutickém kvašení přinesl stejné výsledky jako komerční kvasničný extrakt.
Tým LIFE YEAST dokonce z přizpůsobeného kvasnicového extraktu odvodil různé prototypy potravin. Patřily mezi ně krekry, teplé nebo studené nápoje. Posouzení životního cyklu navíc ukázalo, že použití kvasnicového extraktu na míru místo komerčních kvasnic v procesu vaření piva sníží emise až o 23 % díky menší spotřebě vody a energie.
Projekt LIFE YEAST udělal na společnost AB InBev takový dojem, že technologii projektu brzy přenese do svých pivovarů po celém světě. Společnost uvedla, že jen v Evropě během příštích tří let znovu využije 34 400 tun použitých kvasnic.